Matras van 90×210: koudschuim of traagschuim?

Goed matras kopen

De afmetingen van matrassen worden steeds verder uitgebreid. Gelukkig maar, want iedereen verdient een goede nachtrust. Wanneer je wat langer bent maar wel graag in een eenpersoonsbed slaapt dan is een matras van 90×210 ideaal voor jou. Met een lengte van 210 heb je net iets meer bewegingsruimte en dankzij de breedte van 90 centimeter is het matras toch geschikt voor kleine ruimtes. 

Maar welk materiaal moet je kiezen? Voor eenpersoonsbedden wordt vaak gekozen uit een van de volgende materialen:

  • pocketvering
  • traagschuim
  • koudschuim

Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Wat bij jou past is deels afhankelijk van smaak maar ook van je slaaphouding en je gemiddelde lichaamstemperatuur. Vaak wordt bij eenpersoonsbedden een keuze gemaakt tussen traagschuim en koudschuim. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Matras aanschaffen

Traagschuim en koudschuim

Koudschuim is over het algemeen een veerkrachtig materiaal, ook als het warm wordt. Dus wanneer je erop slaapt geeft het alsnog tegendruk en steun. Traagschuim is minder veerkrachtig en vormt zich naar je lichaam. 

Daarnaast onderscheiden de twee zich door de ventilatie. Beide soorten hebben een open celstructuur, wat een voorwaarde is voor goede ventilatie. Koudschuim ventileert wel beter. Dit komt doordat het niet vervormt onder invloed van warmte. 

Matras

Warm of koud

Voor wie het snel warm heeft is het koudschuim matras echter een betere optie. Het ventileert beter en houdt je daardoor koeler tijdens de nacht. Dat betekent niet dat je het koud krijgt, maar wel dat je niet onnodig warm wordt.