Vacature bouw werkvoorbereider; hoe ziet een functie eruit?

vacature bouw werkvoorbereider

In een vacature bouw werkvoorbereider zie je precies welke competenties, opleiding, ervaring en kennis je nodig hebt om de functie goed te kunnen invullen. Verspreid door heel Nederland en in het buitenland worden bouwplaatsen voorbereid op de daadwerkelijke bouw. Maar ook de materialen, de planning en het budget moet vooraf bepaald worden. Er gebeurt een heleboel voordat de daadwerkelijke bouw start.

In de vacature bouw werkvoorbereider staat de juiste vooropleiding

Wanneer je als werkvoorbereider wilt gaan werken is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van bouwen en verbouwen. Daarnaast heb je voldoende materiaalkennis, kun je projectplanningen bijhouden en kun je berekenen welke kosten er gemaakt worden. Een opleiding in de bouwkunde of civiele techniek zou een goede voorbereiding zijn.

Welke taken voer je uit?

Als werkvoorbereider kun jij een goed beeld schetsen van de bouwplaats. Leveranciers en onderaannemers leveren tekeningen aan die je moet kunnen lezen en interpreteren. Je bestelt de juiste materialen in de juiste hoeveelheden en zorgt ervoor dat deze tijdig aanwezig zijn. Maar voordat de bouw start zorg je ervoor dat de planning en eventuele deelplanning klaar is. Je communiceert met alle betrokkenen over de voortgang. Met de opdrachtgever, de projectleider, de uitvoerders, leveranciers en eventuele andere betrokkenen. Denk aan gemeenten of de Overheid.

Tijdens het bouwproces

Tijdens het bouwproces hou je de planning en het budget strak in de gaten. Bij tegenslagen overleg je over de te volgen koers. Dit communiceer je met de medewerkers op de bouwplaats en de opdrachtgever. Jij houdt alles bij in de projectplanning en slaat geen stappen over. Je analyseert en stuurt bij waar nodig. Je bent proactief en zelfstandig.

Meerdere projecten

Wanneer je als werkvoorbereider kleinschalige bouwprojecten voorbereid, kan het zijn dat je bij twee of meer bouwopdrachten betrokken bent. Het is zaak dat je alle stappen en goed vastlegt en overzicht houdt over de verschillende fases. Jouw rol is belangrijk. Jij bent de spin in het web omdat je het middelpunt van een netwerk bent. Dat betekent dat je niet alleen zelfstandig moet kunnen werken, maar ook een teamplayer moet zijn.

Specifieke taak

Het kan ook voorkomen dat de taken verdeeld worden over verschillende werkvoorbereiders. Bij grote bouwprojecten ben je verantwoordelijk voor één specifiek onderdeel. Bijvoorbeeld de calculatie van de kosten en het opstellen van het budget. Een ander is dan verantwoordelijk voor de inkoop van de materialen en het onderhandelen met de leveranciers over de beste prijs voor de beste kwaliteit.