Wat kan je doen met een bovenfrees?

Een graveerfrees

Een bovenfrees is een machine waarmee hout bewerkt kan worden. Dit kan gaan om allerlei soorten hout, van eiken panelen tot MDF. In de bovenfrees wordt een frees bevestigt, dit onderdeel zorgt ervoor dat er kleine stukjes hout worden verwijderd. Je hebt verschillende soorten frezen voor bovenfrees, het hangt volledig af van hoe je het hout wilt bewerken. Zo kan je een specifieke vorm vrezen met de vrije hand, of juist een houtverbinding maken. Daarbij kan een frees ook gebruikt worden voor decoratieve bewerkingen. Er zijn ook andere typen frezen en een voorbeeld hiervan is de sponningfrees.

Hoe gebruik je een bovenfrees?

In principe is een bovenfrees een roterende snijmachine, die op hoge snelheid door materiaal kan snijden. Een bovenfrees werkt vanaf bovenaf op het materiaal, hier komt dan ook de naam vandaan. Het is mogelijk om een diepte in te stellen, vervolgens plaats je de frees op het hout en worden kleine inkepingen gemaakt op die diepte. Het is belangrijk dat je ondergrond vlak is en dat je de frees rustig beweegt. Hoe meer frezen je hebt hoe meer variatie je kan aanbrengen in je werk. Zo kan je namelijk wisselen tussen grovere en fijnere frezen. Op deze manier krijg je een gedetailleerd en precies gefreesd stuk hout.

Wat zijn de verschillen tussen bovenfrezen?

Er zijn er veel freesmachines verkrijgbaar en er zijn dus een aantal zaken om rekening mee te houden. Als je een frees wilt aanschaffen is budget erg belangrijk. Er is namelijk heel veel prijsvariatie bij frezen, over het algemeen geldt wel dat de duurdere varianten vaak beter zijn. Ze gaan langer mee en zijn nauwkeuriger. Let verder op de volgende punten, ten eerste op de maximale freesdiepte en het vermogen. Ten tweede is het belangrijk om te controleren of je de aan-uitknop kan vergrendelen. Op deze manier voorkom je dat je de knop constant moet indrukken. Verder zijn er nog een aantal zaken, maar deze hangen af van persoonlijke voorkeur.