Lasersnijden metaal

Een van de verschillende mogelijkheden om materiaal te bewerken is het laten lasersnijden metaal. Een lasersnijder gebruikt een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. De lichtstralen worden samengebracht tot een lichtcirkel die kleiner is dan een vierkante millimeter. De straal wordt dan zo intens dat door smelten en verdampen het materiaal zeer nauwkeurig bewerkt kan worden.
017-Laserparts-plaatlasersnijden-ontbramen-afbramen-Frezen-boren-knippen-zagen-1-1024x392

Lasersnijden metaal is een goede keuze als het materiaal dik is en in complexe vormen moet worden bewerkt. Door het lasersnijden wordt de structuur van het materiaal niet beschadigd. Het snijden met de dunne laserstraal gaat snel en soepel en er is geen extra gereedschap voor nodig. Dit maakt de kosten relatief laag. Andere voordelen van lasersnijden metaal zijn een gladde snede en een goede gravure.

Toepassingen
Bij veel bedrijven kun je een ontwerp inleveren of bij het bedrijf een ontwerp laten maken en dit laten snijden. Het ontwerp moet gemaakt worden in een AutoCAD-bestand (dxf). Verschillende soorten metaal zijn geschikt voor lasersnijden. Voorbeelden zijn staal, roestvrijstaal en aluminium. Het lasersnijden van metaal is geschikt voor allerlei soorten producten, zoals machineonderdelen, tandwielen, reclamezuilen en gereedschappen.